India stelt verbod op olifanten in circussen in

Aziatische olifantHet ministerie van Milieu in India heeft besloten een verbod in te stellen op het gebruik van olifanten in circussen. Ook is het gebruik van alle gewonde, oude en illegale dieren in het circus met onmiddellijke ingang verboden. Eerder werd het gebruik van tijgers en leeuwen al verboden. Het ministerie werkt nu samen met de dierenbeschermingorganisaties om opvang te verzorgen voor de dieren. Zodra dit geregeld is worden de dieren in beslag genomen.

Eerder adviseerde de Raad voor Dierenwelzijn, het wettelijke adviesorgaan omtrent dierenwelzijn in India, nog een totaalverbod op circusdieren. Dit gebeurde tijdens een overleg dat eind september 2013 plaatsvond naar aanleiding van een onderzoek naar de leefomstandigheden van olifanten en andere circusdieren in Indiase circussen. Het onderzoek is onder 16 grote circussen uitgevoerd door medewerkers van PETA India en de dierenwelzijnsorganisatie Animal Rahat tussen november 2012 en juli 2013. Het rapport concludeert dat circussen fysiek en psychisch letsel aan olifanten toebrengen en daarnaast ook dierenwelzijnswetten negeren. Ook werden er verschillende incidenten belicht waarbij olifanten zijn overleden als gevolg van anorexia, uitdroging en infecties.

Het is opvallend dat India met het verbod voorloopt op Nederland. Olifanten maken sinds oudsher een belangrijk onderdeel uit van de Indiase maatschappij en worden tot op heden nog steeds gebruikt als 'toeristenattractie'. De Indische olifant (Elephas Maximus Indicus) is een van de drie bekende ondersoorten van de Aziatische olifant en wordt met uitsterven bedreigd. In Nederland worden er op dit moment nog 5 Aziatische olifanten in het circus gehouden: Carla, Rani, Leika, Delhi en Sheila. Deze olifanten zijn allemaal afkomstig uit het wild en zijn zo'n 40 jaar geleden naar Europa verscheept. Staatssecretaris Sharon Dijksma kondigde onlangs aan dat het verbod op wilde dieren in circussen in Nederland in het voorjaar van 2014 naar de Kamers wordt gestuurd.